Wolfgang Schäuble wil ook in het volgende Duitse kabinet, waarover momenteel druk wordt onderhandeld, graag minister van Financiën zijn.

Dat zegt hij in een maandag gepubliceerd interview met dagblad Bild.

“Ik doe dit werk graag”, aldus Schäuble. “Maar er is afgesproken dat besluiten over de personele invulling helemaal aan het einde van de coalitieonderhandelingen worden genomen, als men het eens is geworden over alle inhoudelijke zaken.” Schäuble wacht naar eigen zeggen “ontspannen” af.

Schäuble: sleutelfiguur in eurocrisis

Schäuble speelde de afgelopen jaren een sleutelrol bij het bepalen van de Duitse positie in de eurocrisis. Afgelopen vrijdag moest hij de Duitse positie verdedigen in de discussie met andere ministers van Financiën van de eurolanden over de inrichting van de Europese bankenunie.

Schäuble wil eigenlijk niet dat banken in de eurozone via het Europese noodfonds ESM ondersteund worden, omdat dan indirect banken uit andere landen met ‘Duits’ belastinggeld geholpen zouden worden.

Lastig voor Schäuble is echter dat hij op het moment relatief weinig macht heeft, aldus weekblad Der Spiegel vrijdag. De CDU-minister is immers afhankelijk van de coalitieonderhandelingen van zijn partij met de sociaal-democratische SPD over het vormen van een nieuwe regering. CDU en SPD moeten het eerst samen eens worden over een Duits standpunt ten aanzien van de bankenunie.

Netwerk van nationale noodfondsen

Volgens Der Spiegel wil Schäuble financiële steun aan brakke banken eventueel via een netwerk van nationale noodfondsen regelen, die ook aan elkaar kredieten kunnen verstrekken. Maar daarbij moet de uiteindelijke rekening wel door een nationaal noodfonds worden betaald. De beslissing over het al dan niet herstructureren van een systeembank zou bij een aparte instantie moeten liggen, die verantwoording aflegt aan Europese Raad, dus de club van politieke leiders.

De SPD zou daarentegen niet afkerig zijn van een vangnet dat ondersteund wordt door het Europese noodfonds ESM, aldus Der Spiegel. Hierover moeten eerst in Duitsland knopen worden doorgehakt. Pas dan kunnen de eurolanden echt aan de slag met de bankenunie.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl